Met voedingssupplementen begon ik voor het eerst in mijn leven toen mijn chemokuur periode startte. Dat was ook de eerste behandeling die ik vanuit het ziekenhuis geadviseerd kreeg. Daaropvolgend operatie, bestraling en hormoontherapie. En tijdens het gehele traject ook nog elke 3 weken een jaar lang herceptin-prikken tegen mijn eiwit-gevoelige kanker.

Ik wist, ik begin met het zwaarste deel van mijn traject (chemo). Dus ik wilde ook alles uit de kast trekken om dit zo ongeschonden mogelijk te doorstaan.

Ik zette alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.

En aanvulling van supplementen op mijn gezonde voedingspatroon was er 1 van.
Hier volgt opgesomd de reeks met 12 supplementen die ik heb gebruikt. Daarnaast de omschrijving waar de supplementen bij helpen of ondersteunen. Zo kun je meteen zien tegen welke bijwerkingen het helpt/beschermt.

1: Curcuma (2 x per dag).
Curcuma is een geneeskrachtige wortel. Ik heb hier pas nog een blog over geschreven wat het voor je doet.

2: Multi-vitamine (1x per dag)
Multivitamine gebruikt bijna iedereen tegenwoordig als basis naast gezonde voeding. Maar deze was een graadje sterker/hoger in dosering.

3: Vitamine D3 (1x per dag)
Vitamine D krijg je via zonlicht op je huis. Dit worden in je lichaam uiteindelijk omgezet in vitamine D. Maar aangezien we in Nederland weinig buiten zijn, de zon niet altijd schijnt en we het ook niet voldoende opvangen is een aanvulling van D3 voor iedereen geschikt. En als je kanker hebt, in een hogere dosering. Dan mag je namelijk niet altijd in de zon. Artsen geven hier verschillend advies over. Ik mocht het wel, maar met gebruik van mijn gezond verstand. Oftewel, gewoon zo’n 5 of 10 minuutjes ingesmeerd en daarna weer in de schaduw. De voordelen van D3: verbetering botgesteldheid, verlaging van risico op diabetes, verbetering hartgezondheid, zou levensverlengend kunnen zijn, vermindert depressie symptomen en helpt o.a. bij spierkracht.

4: Melatonine (1x per dag)
Je lichaam maakt van zichzelf gedurende de nacht al melatonine aan ter bevordering van je slaap/waak ritme. Maar door chemo kan je slaapproblemen krijgen. Extra melatonine geeft je net dat beetje extra om beter te kunnen slapen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat mensen met prostaat- en borstkanker minder melatonine in hun lichaam hebben dan mensen zonder kanker. Tijdens de chemokuur is dit een sterke anti-oxidant die bijwerkingen verminderen. Minder gewichtsverlies, minder zenuwzwakte en mindere aantasting van het beenmerg. Opmerkelijk: het SNFK maakt melding van een onderzoek dat is gedaan onder Finse stewardessen. Na 15 jaar dienstverband blijken deze 87% meer kans op borstkanker te hebben dan een vergelijkbare groep vrouwen die in de industrie werken. Aangenomen wordt dat de frequentie jetlags de oorzaak zijn: de werking van de pijnappelklier wordt verstoord waardoor de melatonineproductie afneemt.

5: Coriolis versicolor (1x per dag)
Een krachtige Chinese paddenstoel (elfenbankje). Superfoodleven.nl meldt dat: deze paddenstoel een van de meest geweldige immuunsysteemregulerende en versterkende kenmerken bezit. De coriolus paddenstoel steekt met kop en schouders boven alle andere medicinale paddenstoelen uit met deze eigenschappen. De afweersysteem versterkende eigenschappe dankt de paddenstoel aan de grote hoeveelheden Beta-glucanen, welke je immuunsysteem tot een maximum versterken en het menselijk lichaam regenereert en verjongt. Van buiten op de huid en van binnen heeft het tot gevolg dat cel en D.N.A. mutatie en beschadiging wordt tegengegaan. Deze bijzondere eigenschappen zijn in staat om kankervorming bij de bron (op cellulair niveau) aan te pakken en leveren hierdoor een enorme bijdrage aan ons immuun- en afweersysteem. Het zijn tevens de meest actieve geneeskrachtige componenten in de Coriolus paddenstoel en ze staan bekend onde namen als Krestin, P.S.K., Yu Zhi, en nog wat benamingen. In maart 2008 verklaart het B.M.C Cancer instituut in één van haar rapprten dat overduidelijk blijkt dat de Coriolus versicolor paddenstoel geneeskrachtige invloed heeft op kankerontwikkeling in ons lichaam. Uit het onderzoek bleek dat zonder twijfel, deze paddenstoel positieve resultaten opleverde bij het bestrijden van maag- slokdarm- borst- long en colorectale kankervormen. De werkzaamheid van de eiwitgebonden polysachariden als een immuun-modulator zijn daarmee gecrediteerd. Niet onbegrijpelijk dat dit om deze redenen in mijn lijst van suppletie staat.

6: Aloë vera (2x per dag)
Aloë vera is alweer zo’n ontzettend geneeskrachtige en niet giftige plant. Het heeft ongelofelijk veel voordelen. Hierbij de voordelen op een rijtje, waarvan ze zeker van belang zijn als ondersteuning bij je behandeling:
– Versterking immuunsysteem
– helpt bij verlichten van vele ziektes(lees in ons geval bijwerkingen): obstipatie, maagzweren, colitis(ontsteking in darmen), aambeien, urineweginfecties
– verheldert de uitstraling van je huid
– versnelt je haargroei (toch leuk om te weten na haarverlies 😉
– Aloë vera sap verhoogt je energieniveau en daardoor krijg je een betere stofwisseling
– helpt de vruchtbaarheid (ook fijn als je weer ongesteld kan worden na chemo)
– herstelt beschadigd weefsel. Laat dat nou net een van de grootste beschadigingen zijn: chemo in je lichaam… Denk aan moeilijk te stelpen bloedinkjes
– bron van vitamines en mineralen
– ontgifting (een kleine detoxer dus)
– goed voor hart en vaten
Kanker-actueel meldt zelfs het volgende: Aloë vera extract gewonnen uit de plant, gegeven naast chemokuren bij o.a. darmkanker, longkanker, alvleesklierkanker en maagkanker geeft een beduidend beter effect op verkleinen va solide tumoren en geeft significant meer mensen in leven na 3 jaar dan alleen bij chemo.. Dit lijkt uit een studie.

Voor wie nog een stapje verder in kennis wil gaan: https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/geheim-braziliaans-aloe-recept-geneest-kanker/ En daarin ook een titel van een interessant boek.

7: Vitamine C1000 (2x per dag)
Aanvulling van vitamine C is ons allemaal wel bekend. Denk aan de sinaasappel die we eten als we een griepje voelen opkomen. Met de hoeveelheid groente en fruit komen we wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Maar ten tijde van kanker kan je zeker wel extra vitamine C gebruiken. Er zijn zelfs speciale vitamine C behandelingen (liposmale of via injectie of infuus). Ik heb er geen ervaring mee, maar er zijn zeker patiënten die er baat bij hebben. Zoiets zou je zeker even met een natuurarts of NTTT arts moeten bespreken. Ik weet er het fijne niet van. Maar ik hoor het steeds vaker voorbij komen, dus de moeite van het onderzoeken waard lijkt me.

8: Shenqi Fuzheng (2x per dag)
Klinkt tropisch he? Bij het lezen van het woord werd ik al blij. Helemaal toen ik had opgezocht wat het nou daadwerkelijk is. Een mix van tropische Chinese kruiden. Die bijwerkingen van chemo vermindert.
Injecties met Shenqi Fuzheng verminderen hoog significant de bijwerkingen van chemo bij borstkanker, alsud een gerandomiseerde studie onder 106 patienten. De verlaging van de bloedplaatjes en lymfocyten door de chemo was hoog significant minder door de injecties met shenqi fuzheng en de kwaliteit van leven van de patienten werd aanzienlijk vergroot waarbij de immunologische waarden ook aanzienlijk werden verbeterd. Bv de killercels waren meer en groter in aanta; in de groep die de injecties met shenqi fuzheng kregen. De injecties met shenqi fuzheng verbeterden zo ook de effectiviteit van de chemo maar dus met veel minder bijwerkingen. Aldus kanker-actueel.nl.

9: Q10 (1x per dag)
Q10 kan door zijn antioxidatieve werking de harttoxiciteit van doxorubicine verminderen. Q10 zou verder chronische vermoeidheid bij kanker kunnen verminderen. Dit moet echter door bijkomend onderzoek worden bevestigd. Een voedingssupplement dat coenzyme Q10 combineert met riboflavine en niacine werd getest bij 84 borstkankerpatiënten die tamoxifen namen. Het voedingssupplement zorgde voor een verbetering van waarden (als triglyceriden en cholesterol). De verhoging van deze parameters werd toegeschreven aan de tamoxifenbehandeling. Er was ook een verbetering van een aantal bloedwaarden die kunnen gelinkt worden aan een betere prognose en antioxidantstatus. M.a.w. Het gebruik van Q10 bij bk patienten die tamoxifen gebruiken, zorgt voor een betere prognose en verkleint de kans op terugkeer van kanker.

Een uitgebreidere uitleg vind je hier: http://vita-info.nl/2008/08/coq10/

Er is interactie van Q10 met andere geneesmiddelen en supplementen. Dus voordat je het gebruikt, raadpleeg dus eerst een arts.

10: Ultra green groene thee (1x per dag)
Naast de groene thee uit een theezakje bestaat er ook groene thee in poedervorm of capsule. Ik heb de capsules genomen. Groene thee kan de voortgang van de ziekte van een aantal kankersoorten waaronder borstkanker kunnen vertragen. Het wordt m.n. gebruikt voor de anti-kanker en weerstand bevorderende activiteiten in het lichaam.
Ik vond het overigens niet lekker. Waar ik nl dol ben op thee, gaf dit toch echt een ander smaakje. Maar.. smaak vind ik van ondergeschikt belang op gezondheid en genezen van kanker of van welke ziekte dan ook.

11: Panax ginseng (1x per dag)
Er zijn aanwijzingen dat alle soorten ginseng in relatie tot kanker(behandeling) een antitumorale werking uitoefenen, de bijwerkingen van chemotherapie en vermoeidheid verminderen en de levenskwaliteit, nachtrust en eetlust kunnen verbeteren. De rede dus waarom ik dit supplement voorgeschreven kreeg. Maar… Ginseng kan tumorgroei stimuleren bij hormoonafhankelijke kankers zoals hormoonafhankelijke borstkanker en baarmoederslijmvlieskanker, en is bij deze kankers dus af te raden. Ik had ook hormoonafhankelijke borstkanker. En toch gebruikte ik ginseng. Dat kon bij mij weer wel want ik kreeg niet de behandeling zoals hier opgesomd: ginseng zou de toxiciteit voor het lichaam verhogen van volgende kankerbehandelingen: dacarbazine, campthotecines, cyclofosfamide, EGFR-inhibitoren, taxanen, vincalcaloïden en epipodophyllotoxines.

12: Squaleen (1x per dag)
Dit is een stof wat wordt gevonden in de leverolie van haaien. Best bijzonder.
En het kan voorkomen in olijfolie. Maar in de huidige olijfoliën is het vaak niet of nauwelijks meer aanwezig (te duur ingrediënt). Gelukkig bestaan er de olie-capsules. Dr Valstar schrijft hier in zijn eigen boek (Voedingsinterventie bij kanker) over: ‘squaleen, een belangrijke antioxidant en een van de beginstoffen in de synthese van het cholesterol, komt behalve in haaienleverolie ook in ruime mate in olijfolie voor. Squaleen remt bij muizen het ontstaan van longkanker door NNK. Bij ratten remt squaleen het ontstaan van voorstadia van darmkanker door azoxymethaan. In weer ander onderzoek blijkt squaleen de promotie van door DMBA geïnduceerde huidkanker door TPA te verminderen. Weer ander (in-vitro-)onderzoek met sarcoom S180-cellen laat zien dat squaleen de werking van adriamycine versterkt (vermoedelijk, omdat het de uitstroom van adriamycine vanuit de kankercel remt). In hetzelfde in-vitro-onderzoek bleek er ook een synergisme mogelijk van aquleen met zowel bleomycine als cisplatinum. De combinatie van squaleen met 5-FU leverde in vitro geen duidelijke synergetisch effect op.’

Pittige tekst voor sommigen van ons. Waar het er kort-door-de-bocht op neer komt is dat het remt bij het ontstaan van kankercellen.
Ik vond het toch wel fijn om te weten als je dit supplement krijgt voorgeschreven door hem en het dus in het algemeen mijn knobbel remt in zijn groei. Net zoals chemo dat kan doen. Dus ik zag dat als win-win, want het is dan dubbelop.

Samenvattend:

Kortom, een hele opsomming en veel informatie he? Dat vond ik destijds ook. Even terugkijkend en als je hierin het grotere geheel kan ‘zien’, snap je daarom waarom ik ontzettend blij was dat ik al deze ondersteuning kreeg? Dit heeft heel wat kwaaltjes gescheeld, mede gezorgd voor sneller herstel en/of anders wel als pijn verzacht. En zie je nu ook waarom voeding zo ontzettend belangrijk voor je kan zijn?

Niet alleen als supplement dus, maar al deze ingrediënten kan je ook gewoon eten (of drinken). Ja voor sommige dingen moet je misschien wat meer moeite doen. En niet alle natuurwinkels zullen het hebben, maar dan heb je altijd het internet nog.. Ik denk dan, je hebt niets te verliezen, dus waarom zou je deze kans niet grijpen?

Wil je het niet? Vraag jezelf dan even af waarom niet? Wat zit erachter waarom je geen ondersteuning voor je immuunsysteem zou willen hebben?

En het is ontzettend belangrijk om goed uit te zoeken wat je kan combineren, niet alles kan met elkaar samen genomen worden.

Is dit voor jou zo klaar als een klontje? Of hoor je jezelf nu echt ‘nee Maartje, maar ik ga dat niet (of deels) doen?’ In beide opzichten is dat natuurlijk OK. Laat me jouw mening hierover onderin de reacties weten. Ik sta open voor elk antwoord. En ook als je twijfelt en bijvoorbeeld denkt: ik weet het nog niet zo goed hoor… Ik hoor het graag en wie weet kan ik je dan nog helpen een besluit te nemen.

Op jouw gezondheid.

Liefs Maartje

Met behulp van bronnen:
Kanker-actueel.nl
Ahealthylife.nl
Orthomoleculair arts Dr Valstar
Kanker.be