Kurkuma: een wortel wat naar mijn mening absoluut niet mag ontbreken in de lijst van top anti-kanker voedingsmiddelen. Vandaag in het zonnetje gezet:

Kurkuma.

Kurkuma ofwel geelwortel, koenir, koenjit. Daarin zitten drie werkzame stoffen: curcumine, demethoxycurcumine en bis-demethoxycurcumine. Deze stoffen komen alleen voor in de Curcuma longa en zorgen voor de kenmerkende gele kleur. Er zijn ook andere soorten kurkuma-planten, maar daar zit geen curcumine in en hun wortels zijn gewoon wit. Het is een van oorsprong Indisch specerij.

Kurkuma bevat:
Vitamines: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K
Mineralen: Calcium, Ijzer, Kalium, Magnesium, Zink
En dan is de lijst nog niet af….

Kurkuma bij kanker:
Hier is ontzettend veel over gezegd, geschreven en ook veel onderzoek naar gedaan. Hier volgt zeer kort en krachtig een samenvatting. Het is de meest krachtige antikanker specerij. Het heeft de mogelijkheid elk stadium van kanker ontwikkeling te blokkeren (cel mutatie, tumor groei, metastase (uitzaaiing v bestaande tumor), dood direct kankercellen en tast geen gezonde cellen aan).

Opmerkelijk: Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben ontdekt dat zwarte peper en kurkuma gecombineerd een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het voorkomen en zelfs de behandeling van borstkanker. Hoewel, kurkuma krachtig is wanneer je het eet, heeft het een slechte biologisische absorptie als gevolg van het snelle metabolisme in de lever en de darmwand. Dus kan zwarte peper de biologische beschikbaarheid van de kanker, ontsteking en infectie bestrijder, curcumin verhogen tot tweeduizend procent.

Wat doet kurkuma nog meer?
– het is een sterk anti-oxidant
– ontstekingsremmend
– Niet handig: vanwege de bloedverdunnende eigenschappen van kurkuma kunnen patiënten die bloedverdunners gebruiken beter geen hoge doseringen curcumine nemen. Ook mensen met galstenen moeten voorzichtig zijn evenals mensen met te veel maagzuur.
– natuurlijke pijnstiller
– het kan alzheimer voorkomen of verminderen
– verbetert cognitief geheugen
– goed voor darmen en spijsvertering
– verlaagt cholesterol
– verhoogt je weerstand oftewel versterkt je immuunsysteem
– helpt bij lever en galkwalen
– helpt tegen overgewicht e vertraagt diabetes
– verbetert bloedvaten en kan hartaandoeningen voorkomen
– verlaagt kans op hartaanval
– goed voor je huid
– verlicht depressieve klachten
– helpt tegen spierpijn
– verlicht reuma, artrose, artritis en gewrichtspijn
– vermindert ongezonde effecten van hoge verhitting van voeding
– beschermt tegen candida
– helpt tegen chronische vermoeidheid
– beschermt tegen effecten van chemische stoffen
– kan keelpijn remmen

Mijn tips:
– hier zijn ook supplementen van op de markt. Als je nu niet precies weet hoe je kurkuma nu in je eten moet verwerken, kies dan een supplement. Er zijn diverse soorten, laat je daarover goed adviseren.
– toch liever kurkuma in je eten verwerken? Je kan kurkumapoeder op alles strooien. Smaak is nu even niet de prioriteit. Dat je kurkuma binnen krijgt wel. En stukjes kurkuma kun je ook gewoon bij je groenten mee bakken/wokken/stomen etc.
– In mijn volgende blog zal ik je mijn ‘famous beat the chemo-lunch’ delen. Daarin zitten ook stukjes kurkuma verwerkt.
– ga voorzichtig met kurkuma te werk: de geel oranje kleur geeft af op je handen of kleding. Gebruik bij het snijden van stukjes kurkuma daarom een zakje of handschoen en een schort om je mooie kleren te beschermen. Knoei je toch? De gele kleur is niet uit je kleren te wassen, wel verdwijnt een gele vlek op je handen al na een paar dagen.

Recept:
De grootste boost voor je immuunsysteem zijn toch wel gember (zie mijn vorige blog) en kurkuma. Combineer ze in een kop thee of maak er een kurkuma latte van: 1 kop plantaardige melk (amandelmelk bv) opwarmen, 1 theelepel kurkuma, 1 eetlepel gember, 1 eetlepel honing, halve theelepel kaneel, mixen/pureren en genieten maar!

Op jouw gezondheid.

Lief Maartje

 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25315241
https://jessevandervelde.com/23-redenen-waarom-je-geelwortel-kurkuma-veel-vaker-zou-moeten-gebruiken/
Meer onderzoeken:
http://www.greenmedinfo.com/substance/curcumin