Mijn favoriete kruid of specerij is gember. Gember mag daarom absoluut niet ontbreken in mijn lijst van top anti-kanker voedingsmiddelen.

 

֍ Gember ֍

 

Gember is met recht een geneeskrachtig kruid te noemen. Lekker als specerij in je gerechten en nuttig in de geneeskunde. Tevens een van de bekendste medicinale planten. Oorspronkelijk afkomstig uit Azie. Indonesische benaming is Djahé. Waar het al eeuwenlang ingezet wordt als medicijn binnen de Ayurveda. Maar de Chinese en Tibetaanse geneeskunst gebruikt het ook als medicijn. Het was hoogstwaarschijnlijk dat Marco Polo het naar Europa bracht.

Er is zo ontzettend veel over gember gezegd en geschreven. Om je niet een overload aan info over gember te geven heb ik het voornaamste, waarvan ik vind dat het voor jou als kanker-overwinnaar van toepassing is, op een rijtje gezet.

 

Gember bevat:

֍ Vitamines: B1, B2, B6, C

֍ Mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink

֍ Overig: eiwitten, koolhydraten, vezels en water

 

De medicinale werking komt van de drie bouwstoffen:

֍ Gingerol: een bio-actieve stof. Een bio-actieve stof is geen vitamine of mineraal maar een zuiver plantaardige voedingsstof. Hierdoor krijgen ze bv hun felle kleur.

֍ Shogaol: dit kenmerkt de scherpe smaak. En dit stofje helpt bij kanker en hart- en vaatziekten. En geeft een pijnstillende werking.

֍ Zingilberene: is een olie. Wat o.a. voor een goede spijsvertering zorgt.

Alle drie de bouwstoffen hebben een anti-oxidante eigenschap.

 

Gember helpt dus preventief en bij vele klachten.

Hier de voornaamste die van toepassing kunnen zijn tijdens en de eerste periode na je behandelingen:

֍ Als spierontspanner: wanneer je immunotherapie krijgt, kan je last krijgen van je spieren.

֍ Stimuleert eetlust: Heb je een trage spijsvertering en vind je dat je spijsvertering een voorsprong verdient voor een grote maaltijd, dan kan gember helpen. Het kan zijn dat je niet genoeg maagzuur produceert, en gember kan fungeren als stimulans voor je eetlust, waardoor je meer spijsverteringssappen produceert en je maaltijd beter kunt verteren. Onvolledige vertering van voedsel zorgt voor fermentatie in je spijsverteringskanaal, en kan bijdragen aan gewichtstoename.

֍ Helpt bij afvallen: het fungeert als een vetverbrander.

֍ Reguleert de bloedsuikerspiegel: je kent vast de after-lunch of after-dinner dip wel. Dat komt door bloedsuikerspiegel die dan snel daalt. Je voelt je moe en lusteloos. Gember geeft meer evenwicht, zodat je dip vermindert.

֍ Helpt tegen misselijkheid: gelukkig zijn steeds meer mensen hiervan op de hoogte. Voor mij is gember echt mijn ‘redder’ geweest ten tijde van chemo. Ik heb nauwelijks tot geen last van misselijkheid gehad doordat ik dagelijks gember at/dronk. Kies dus alsjeblieft geen cola (een veelgehoorde oplossing tegen de misselijkheid), want cola heeft een heel groot nadeel. Er zit ongelofelijk veel suiker in cola. En ik adviseer juist om geen suikers te eten ten tijde van je behandelingen. Hier kom ik een andere keer op terug.

Ook wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid bij menstruatie zijn te verhelpen met gember.

֍ Verbetert bloedcirculatie: een betere doorbloeding geeft meer energie. Dat kan iedereen wel gebruiken toch?

֍ Is een natuurlijke pijnstiller: helpt bij allerlei soorten pijn. Drink `s ochtends wat gemberthee en evalueer gedurende de dag het verschil in pijn.

֍ Het versterkt het immuunsysteem: een verbetering van je immuunsysteem maakt dat je minder snel ziek wordt of eerder herstelt. En je bent minder gevoelig om door anderen te worden aangestoken.

֍ Verlicht/vermindert migraine: werkt preventief ter vermindering en verlicht als pijnstiller.

 

Mijn tips:

֍ Al eerder genoemd, maar ik zeg het toch nog eens. Gember was mij grote vriend omdat ik me niet misselijk heb gevoeld tijdens de chemo’s. En met alle andere medicinale werkingen heeft het misschien meer gedaan dan alleen die misselijkheid wegnemen.

֍ Er zijn onderzoeken gedaan naar de werking van gember op kankercellen. Maar voor borstkanker kon ik daar niet concreet iets voor vinden. Wel mbt andere kankersoorten. De moeite waard om op te zoeken als je iemand kent die bv darm, lever, maag, longkanker heeft.

֍ En het is toch prachtig wat de natuur ons te bieden heeft? Om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren?

 

Eet smakelijk en…

 

Op jouw gezondheid!

 

Liefs Maartje

 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0137614

mmv.nl

https://www.ninefornews.nl/gember-10-000-keer-krachtiger-dan-chemotherapie/