Wat eet ik nog altijd veel tomaat. Zeker ten tijde van mijn behandeltraject. En in de zomer die volgde, toen ik ging moes tuinieren en mijn eigen cherrytomaatjes kweekte. Heerlijk. Toegevoegd aan de lijst van top anti-kanker voedingsmiddelen dus ook de:
Β 
πŸ…TomaatπŸ…
Β 
Een tomaat bevat:
πŸ…Vitaminen: A, B1, B3, B6, C, E, K.
πŸ…Mineralen: Kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, seleen, zink
πŸ…Stof: lycopeen (waardoor de tomaat rood kleurt), werkt als actieve anti-oxidant tegen vrije radicalen.
Β 
Oorsprong: Zuid Amerika. In vele soorten en maten.
Β 
Tomaat en kanker:
Lycopeen voorkomt kanker. Het anti-oxidant lycopeen staat daarin niet alleen; seleen, zink en vitamine E werken synergetisch met lycopeen. Het versterkt dus de antikankerwerking. Er is een groot aantal kankersoorten waarvan is aangetoond dat lycopeen een belangrijke factor kan zijn om de kanker te remmen: prostaat-, mond-, keel-, slokdarm-, maag-, alvleesklier- en dikke darmkanker kunnen ermee voorkomen worden. Verder helpt het bij long-, baarmoederhals-, eierstok- en borstkanker.
Onderzoek van Harvard University zegt dat 3 x per week tomaat eten de kans op prostaatkanker met 21 tot 43% verkleint
Β 
Tomaat is verder goed voor:
πŸ…Bied bescherming aan het bottenstelsel
πŸ…Helpt tegen hart- en vaatziekten
πŸ…Goed voor het bloed
πŸ…Helpt bij ziekten: staar, gezichtsverlies, astma, luchtweginfecties, huidziekten, onvruchtbaarheid.
πŸ…Helpt tegen obesitas
πŸ…Helpt preventief tegen ziekte van Alzheimer
πŸ…Sterk immuunsysteem
πŸ…Gezonde stoelgang
πŸ…Helpt bij hoofdpijn en vermoeidheid
Β 
Leuk weetje:
πŸ…Als je tomaten combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals olijfolie of avocado, neemt je lichaam de lycopeen beter op.
πŸ…Tomaten warm eten is gezonder dan rauw. Dit omdat er dan meer lycopeen vrijkomt.
Β 
Iets voorzichter omgaan met tomaat als:
Ondanks de vele voordelen die tomaten bieden, is het raadzaam om ze met mate te eten als je gevoelig bent voor groentes uit de nachtschade familie. Het blijkt dat mensen met auto-immuunziekten gevoeliger zijn voor de nachtschade groenten en fruitsoorten. Een overzichtje wanneer je ze beter met mate kan eten vind je wel terug op internet.
Β 
Mijn tips:
πŸ… Als je tomaten kan eten, eet er lekker op los. Ik at zelfs in sommige weken wel 4 keer per week iets met tomaat. Tuurlijk, stelregel nummer 1 is blijf gevarieerd eten. Dus combineer het met andere groentes of in andere gerechten. Zoals in een omelet sochtends de ene dag, een salade smiddags de andere dag en weer een andere dag in de avond. En ook niet erg als je een keer cherrytomaatjes rauw snoept en dezelfde dag een gerecht met tomaat hebt. Als je de dag erna dan maar weer varieert.
πŸ… Tomaten kweken is echt gemakkelijk. Probeer het eens. Er groeien dan ook meteen veel aan een plant dus genoeg voor een gerecht.
πŸ… Dol op rauw? snack ze als tussendoortje
Β 
Op je gezondheid en eet smakelijk.
Β 
Liefs Maartje
Β 
Β 
Β 
Bronnen:
Mens-en-gezondheid.infonu.nl
dokterdokter.nl
natuurlijktomaat.nl
Β