TekenbeetLaat je Lentekriebels geen lente-jeuk worden door een tekenbeet!

Voorkom een tekenbeet.

Niets zo vervelend als tekenbeten. Het is weer lente. De eerste lammetjes in de wei, de eerste zonnestralen en zachte temperaturen. Heerlijk. Maar… ook kans op tekenbeten. Als je net als ik veel wandelt in bossen en natuur dan bestaat de kans dat er teken op je kleding of huid komen. Ik wil je wat feitjes en tips meegeven om tekenbeten te voorkomen en eenvoudig aan te pakken en te verwijderen. 

Hoe zien ze eruit?

Tekenbeet

Ongeveer zoals een torretje of spinnetje met afmeting van 1-3mm. Als ze zich hebben volgezogen met bloed kunnen ze wel 3 keer zo groot worden.

Ziekte van Lyme.

Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hoe langer een besmette teek op de huid vastzit, hoe groter de kans dat de bacterie overgebracht wordt. Daarom wordt geadviseerd de teek z.s.m. te verwijderen, in ieder geval binnen 24 uur. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet, is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de periode van maart tot en met oktober. Maar teken komen het hele jaar voor. Ze leven vooral in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken, overal in Nederland.

Zo komen ze niet in aanraking met je huid:

  • Blijf op de paden
  • Vermijdt contact met struiken of lang gras
  • Draag kleding die de huid bedekt, zoals een hoed, een luchtig shirt met lange mouwen en een lange broek.
  • Als je echt gaat struinen, stop dan je broek in je sokken.

 

Controleren

Teek verwijderen

Als je eenmaal buiten bent geweest, beschermd of niet, controleer altijd even of je niet alsnog gebeten bent. Een tekenbeet voel je namelijk niet. Controleer vooral de vochtige plaatsen op je huid.

Teken verwijderen

Toch pech en een teek ontdekt? Geen paniek. Deze is eenvoudig te verwijderen. Doe dit wel het liefst binnen 24 uur.

Wat kan je in zo’n geval je doen?

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een puntig pincet of een speciaal tekenpincet. Pas op dat je de teek niet plat drukt.
  • Trek de teek langzaam uit de huid.
  • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
  • Noteer de datum voor als er later toch klachten ontstaan.
  • Let tot 3 maanden na de beet op of er klachten zijn.

Teek verwijderen

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt dan 5 centimeter, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan even naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als je na een tekenbeet geen kring gezien hebt, maar er wel griepachtige verschijnselen optreden. Geef je huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met bv een antibioticumkuur, acupunctuur of Chinese kruiden.

Kortom

Als je jezelf elke keer nadat je buiten bent geweest even controleert, bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan, is de kans nihil dat je er lente-jeuk van gaat krijgen. Blijf dus vooral lekker aan de wandel en geniet van de natuur, er is genoeg moois te beleven!

Zonnige groet,

Maartje