Prikkelarm

Wat is prikkelrijk en wat is prikkelarm?

Opbouw van dit artikel:

 • Wat is prikkelrijk?
 • 11 Prikkelrijke omgevingen
 • Wat kun je zelf doen als je je in een prikkelrijke omgeving bevindt?
 • Wat is prikkelarm
 • 6 prikkelarme omgevingen waar je je als vrouw prettig voelt

Wat is prikkelrijk?

Als je hooggevoelig bent, ben je extra gevoelig voor prikkels. Je bent ook extra gevoelig voor omgevingen waar veel geluiden zijn, veel licht, geuren en veel mensen bij elkaar zijn. Waar er veel mensen bij elkaar zijn, zijn er ook veel energieën. Waarvan natuurlijk ook negatieve energieën. Al het energetisch ‘vuil’ blijft aan je kleven als je je er niet of gedeeltelijk voor kan afschermen of ermee om weet te gaan. Je komt hierna moe thuis, je batterij is leeg, je hebt geen energie meer om nog iets anders te doen. Overprikkeld. Herkenbaar?

Ik heb dat bijvoorbeeld na een middagje shoppen in de stad. En nog meer als ik dit samen met een vriendin heb gedaan. Winkels in en uit. Kleding bekijken en passen. Alle mooie kleuren komen binnen.  En dit alles gebeurt al kletsend met mijn vriendin. Kopje thee op het terras krap tussen andere gasten, de bediening die telkens langs loopt. Andere shoppers. Eindeloos geluid en beweging. Dat is gedoemd tot overprikkeld thuiskomen. En toch doe ik het wel eens. En ik kom voldaan thuis, niet overprikkeld.

11 Prikkelrijke omgevingen

Prikkelrijk

11 Prikkelrijke omgevingen, die je als hooggevoelige vrouw liever vermijdt:

 1. Overvolle winkels/ meubelboulevards /supermarkten
 2. Uitgaansmogelijkheden zoals: festivals, cafés, discotheken, restaurants, bioscoop
 3. In het centrum van een stad
 4. Waar vervoer en transport plaatsvindt: treinstations, vliegvelden en busstations
 5. Op feestjes van familie of vrienden
 6. Kermis / pretparken
 7. Wachtruimtes
 8. Op het werk: grote/open kantoorruimtes, woongroepen, leslokaal, kantines, kinderopvanglokalen
 9. Op scholen: leslokalen, collegezalen, kantines, speelplaats, lunchruimte, aula
 10. Omgeving waar veel straling voorkomt. Daarmee bedoel ik straling van mobiele apparatuur, zendmasten, magnetron, tv’s etc.
 11. Overig: ziekenhuizen en andere grote complexen waar veel mensen samenkomen 

Wat kun je zelf doen als je je in een prikkelrijke omgeving bevindt?

Het wil niet zeggen dat je dan deze plaatsen altijd maar moet vermijden. Er zijn genoeg hooggevoeligen die bijvoorbeeld regelmatig een festival bezoeken, een hapje gaan eten in het weekend, shoppen of werken met veel collega’s om hen heen.

Het belangrijkste voor jou is, dat je hierin een balans vindt. De ene dag kan je beter tegen deze drukte dan de andere dag.

Wat mij helpt, bijvoorbeeld als ik naar een groot verjaardagsfeest ga, staat dit al een tijdje in mijn agenda. Ik kan me dan op zo’n dag voorbereiden. Dit doe ik door onder andere ervoor te zorgen dat ik van tevoren voldoende heb geslapen. Ik zorg ervoor dat ik ervoor en/of erna een lege agenda heb. Dus ik plan geen extra activiteiten meer voor die dag. Soms mediteer ik van tevoren, zodat ik vanuit mijn innerlijke rust, de drukte in kan stappen.

Ik weet dat het een prikkelrijke dag gaat worden, ik kan er vervolgens naartoe leven en krijg er zin in. Want, er zijn echt wel leuke verjaardagsfeesten bij. De energie die je daarvan krijgt (voorpret), neem je mee naar zo’n feest. En warempel, je hebt het naar je zin en kan prima tegen de drukte en geluiden. 

Ik ga bijvoorbeeld ook zo min mogelijk in het weekend shoppen, maar ga liever op een doordeweekse dag. Dan zijn er veel minder mensen in de stad. En zo heb ik nog veel meer trucjes om me voor te bereiden op een prikkelrijke omgeving.

Wil je weten hoe jij je kan redden in zo’n prikkelrijke omgeving? Wil je die trucjes leren? Ben je moe nadat je thuiskomt uit een drukke omgeving of kan je je niet meer opladen? Kom in actie en laat het me weten!

Wat is prikkelarm?

Ik vertel je graag waar je je als hooggevoelige vrouw op je gemak voelt, wanneer een omgeving prikkelarm is. Dit is een omgeving waar jij je prettig bij voelt. Waar je je kan concentreren. Waar je je energie behoudt. Waar je kan functioneren zonder moeite, elke dag opnieuw. Elke hooggevoelige vrouw is uniek, dus is ook voor iedereen een prikkelarme omgeving anders dan voor een ander.

6 prikkelarme omgevingen, waar je je als hooggevoelige vrouw prettig voelt.

 1. Thuis. Thuis in je eigen huis, waar het veilig en vertrouwd voelt. Een bekende omgeving waar je huis als ‘thuis’ voelt. Is zeer prikkelarm.
 2. Een speciaal plekje in huis. Dit kan de keuken zijn, fijn met je gezin om tafel. De woonkamer met die heerlijke relaxte bank. In de badkamer als je in bad ligt of zelfs even rustig met de deur dicht op het toilet.
 3. In de natuur. In het bos, aan het strand, duinen, hei, bij water. Lekker wandelend door de natuur, struinend door de duinen, met je blote voeten door het zand, zittend op een bankje genietend van het uitzicht. Picknicken in het gras.
 4. Op reis/vakantie. De meeste hooggevoelige vrouwen kunnen het meest genieten van vakanties in of dichtbij de natuur. Waar veel bos of strand is. En voor andere dierenliefhebbers, net als ik, waar ook nog eens dieren in het wild rondlopen. Je voelt je één met de omgeving. Dat geeft kalmte en rust en daardoor weinig prikkels.
 5. Ruimtes waar niet teveel mensen bij elkaar zijn. Dit zijn alle overige ruimtes die ik niet heb genoemd in het rijtje van prikkelrijke omgevingen. Dat is voor iedereen anders. Observeer ook eens waar jouw grens ligt van het aantal mensen wat je om je heen kan verdragen. Heb je daar al eens aan gedacht?
 6. Ruimtes waar weinig straling voorkomt. Dit zijn de ruimtes waar weinig verbinding is met mobiele apparatuur. Of waar dit uitgeschakeld kan worden.

Merk je dat je te snel je energie kwijt raakt of dat je niet zo goed weet wanneer een omgeving voor jou nu prikkelarm of prikkelrijk is? Ik kan daarbij helpen. Zodat je weer energie terug krijgt en weer lekker kan leven. Wil je dat? Schiet dan NU in actie, voordat het alleen maar erger wordt…

Energieke groet, Maartje