‘Het voordeel van deze tijd is dat er zoveel mogelijkheden zijn, het nadeel van deze tijd is dat er zoveel mogelijkheden zijn’. – Quote van naam vergeten

En hier ben ik het echt zo roerend mee eens. In het dagelijks leven komen we op zoveel  moment op 1 dag al voor zoveel keuzes te staan.

Even gekeken naar mezelf. Ik word wakker. Ga ik dan eerst mediteren, eerst de hond uitlaten of eerst eten? Ga ik boodschappen halen: ga ik met de fiets of met de auto. Of wandelend met de hond? En eenmaal binnen: kies ik een a of b merk? En welke smaak dan? En een grote of kleine maat? Kijk je tv: welk programma wordt het? Zoek je een vakantie: welke bestemming wordt het? Welk budget geef je uit? Gaan we met de fiets, auto of met vliegtuig? Wil ik zon of hoeft dat niet? Een actieve of rustige vakantie? En zo gaat het maar door. Elke dag weer. Je ontkomt er niet aan.

Als je diagnose borstkanker hebt gekregen is dat niet anders.

Ga je wel of geen hormonenkuur starten om eicellen/embryo’s in te vriezen zodat je kans op kinderen krijgen kan vergroten mits je niet meer gaat menstrueren? En staat jouw gezondheid dan voorop of denk je toch aan kinderen krijgen?
Ga je wel of niet je volledige behandeling volgen?
Ga je wel of niet stoppen met chemo (wanneer je denkt dat je het echt niet meer aan kan)?
Ga je wel of niet bestralen (wanneer de pijn aan je borst niet meer te harden is)?
Ga je wel of niet borstbesparend opereren (alles eraf of niet en opvullen of niet)? Laat je het bij 1 borst of geldt het voor beide?
Stop je wel of niet met de immunotherapie?
Ga je wel of niet gezonder eten (want; heeft het zin of geen zin)?
Ga je wel of niet bewegen (want je voelt je toch al zo moe van alles)?
Ga je wel of niet mediteren, affirmeren, visualiseren (want ja, dat hoor je om je heen, dat dat misschien wel eens zou helpen)?
Ga je alles aannemen wat de arts zegt of wil je zelf een aandeel en regie in je traject?

Keuzes maken houdt nooit op. Maar als je diagnose borstkanker krijgt zijn de keuzes ineens een stuk heftiger als kiezen tussen een a of b merk-product. Het gaat ineens over jouw leven, jouw lijf, jouw gezondheid. En vanaf dat moment is dat niet anders meer voor de rest van je leven. Je gezondheid komt overal om de hoek kijken als je keuzes gaat maken.

Met de tekst die ik vandaag meekreeg werd ik geïnspireerd dit blog te schrijven.

De tekst is: ‘Alle impulsen, beelden en ingevingen die in je opwellen, kun je heel simpel checken met de vraag: Word ik er blij en gelukkig van?’

Een tekst die me het inzicht gaf dat het maken van moeilijke keuzes nu toch echt een stuk gemakkelijker gaat als ik me bij elke keus de vraag stel ‘word ik er blij en gelukkig van?’ Als het antwoord namelijk nee, beetje, gaat, mwa is: dan is het gewoon een NEE. Zodra ik daar tegenin ga weet ik dat het me energie of stress gaat kosten. Ook al is het maar voor een klein beetje. Dat maakt niet uit. Het kost in elke geval weer mijn gezondheid. En… mijn gezondheid is het allerbelangrijkste in mijn leven. Ben ik gezond, dan gaat het goed met me en vice versa.

En als het goed met me gaat ben ik een blij mens. En, daar profiteren ook de mensen om mij heen van. Win-win J

Keuzes maken doe ik al een tijdje op deze manier. Het is juist ontstaan doordat ik met de diagnose met de neus op de feiten werd gedrukt, dat het leven betrekkelijk is en ons leven kort kan zijn en zomaar over. Sindsdien stel ik mezelf regelmatig de vraag: word ik er blij van? Zo ja, GO. Zo nee of twijfel: NO GO. Zo simpel is het. Maar je moet het wel doen. Geen keuze maken is uitstellen van de keus die je later alsnog maakt. En de weg ernaartoe is dan vele malen moeilijker.

Hoe is deze vraag voor jou (word ik er blij en gelukkig van)? Stel jij deze ook wel eens aan jezelf? Of ga je dat vanaf heden doen?

Heeft keuzes maken je tot nu toe voornamelijk energie gekost? En is het nog steeds moeilijk voor je om te kiezen? Is je antwoord in de laatste 2 vragen JA? Dan ga nu eens de keus maken: om je erbij te laten helpen. De keus is dan: nee, je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp. Ik kan je die hulp bieden. Maak die keus en zoek contact met me.

Laat het me als je de contactpagina toch niet invult omdat je de drempel moeilijk vind, (keus: bijvoorbeeld) weten in de reacties hieronder.

Op jouw gezondheid,

Maartje