‘Ik heb over een paar weken weer controle, ik ben zo bang.’
‘En ik voel me weer zo moe.’
‘Ik ben zo bang dat het weer mis is.’
‘Ik ben zo bang voor weer slecht nieuws.’
‘Wat zou die kleine blauwe plek nou zijn, het zal toch niet’…
‘Oei die pijn in mn rug, moet ik naar de huisarts?’….

Dit zijn enkele reacties van lotgenoten wat ik te vaak hoor. Ik schik hiervan. Natuurlijk, het is niet niks om kanker te overwinnen. Natuurlijk ben je liever gezond en blijf je graag gezond. Natuurlijk, ik begrijp dat. Ik heb ook die diagnose gekregen. En ook ik was even van het padje. En kwam in een roalercoaster terecht. Been there, done that.

Ik begrijp het wel. We willen gewoon het liefst gezond blijven, kunnen blijven genieten van het leven, verder gaan, de draad weer oppakken en het achter ons laten.

Zo’n controle, plekje of pijntje brengt je direct weer volledig in verwarring, angst of stress.  Maar wat nou als ik je vertel dat dat niet hoeft? Dat je daar anders kan gaan leren kijken? Dat je door anders leren kijken er niet meer nachtenlang van wakker hoeft te liggen?

Ik leg het je graag uit vanuit mijn ervaring.

Echte angst? Die heb ik niet gekend. Ja spanning en zenuwen voor het onbekende. Want, ik kwam nooit in het ziekenhuis en ineens liep ik hem plat. Maar mijn nieuwsgierigheid overwon het altijd. Ik wilde altijd op onderzoek naar mijn angst, ofwel mijn zenuwen. Want; daar lag grotendeels ook de oplossing om er vanaf te komen. Ik bleef niet stressend thuis op de bank zitten. Om dan de hele dag dezelfde overweging te blijven maken; wel gaan/niet gaan, wel gaan /niet gaan. Wel doen/niet doen, wel doen/ niet doen. Ik zeg altijd: van in de bank blijven hangen wordt je niet beter.

Het gaat je gewoon niet helpen in het maken van een keuze op goed gevoel. En het gaat je zeker niet helpen je angst te overwinnen. Je kunt het wel een keer ter sprake brengen bij je partner, ouders of vrienden, maar dan kom je toch telkens weer terug bij: wat zou ik nou doen. Wel doen/niet doen, wel gaan/niet gaan?

Voor elke stresssituatie geldt:

Kom in actie, ga letterlijk bewegen. In beweging komen betekent groei, ontwikkeling, vooruitgang. En… dat maakt je wijzer, leer je van, brengt je meer kennis om betere keuzes te maken. Gaat natuurlijker, meer vanzelf. En… je merkt ook meteen dat de angst gaat zakken, je langzaamaan geruster wordt.

Bewegen bedoel ik dan op verschillende manieren.
1 Wandelen; zodat het eindeloos malen in je hoofd zakt en focus op wat anders gericht wordt.
2 Ga informatie opzoeken. De antwoorden op jouw vragen zijn ook op internet te vinden. Mits je daar op een goede manier mee om kan gaan, zonder te verdwalen in de verhalen die altijd positief of negatief zijn en blijven.
3 Ga boeken lezen.
4 Ga praten met mensen uit je omgeving. En dan ook met degene waarvan je vind, dat je het met diegene het er liever niet over hebt. Waarom? Omdat je daar juist ook van kan leren. Sta open voor wat de ander zegt en luister er echt naar. Laat ze zeggen wat je moet horen, en niet wat je wil horen. Dan luister je echt!
5 Zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik hoor je wel zeggen ‘ik kan dit zelf wel’, ’ik doe dit zelf wel’. Dat gaat niet altijd op. Soms zit je in een tunnelvisie en moet je daar even uitgetrokken worden.
6 Bekijk het eens met een metafoor. Je lijf is als een auto. Een splinternieuwe auto (jij wordt geboren). Je gaat km’s maken. Je tank raakt leeg: je geeft benzine. Jouw energiepijl daalt; verzorgt het met goede voeding, beweging en liefde en aandacht voor jezelf en jouw tank wordt weer gevuld. Je auto slijt telkens een beetje met de jaren en heeft daarom apks en beurten nodig. Jouw controle is een handige apk. Is er iets stuk? Dan moet het gemaakt worden. Zo zorg je goed voor je auto. Hij kan weer vooruit. Zo mag je ook goed voor jezelf blijven zorgen, dan kan jij vooruit. Doe je dat niet, dan ga je ongelukjes krijgen of worden eenvoudige apktjes ineens grote beurten omdat je niet op tijd de juiste onderdelen hebt vervangen. Eens is alles wel een keer vervangen en is je auto op/gebruikt. Dan ben jij al oud, versleten. Dan pas is het je tijd om te gaan. En je auto naar de sloop. Tijd voor een nieuwe. Tenminste; als je net als ik, ook in reïncarnatie gelooft.
7 Anyways, doe iets als je last hebt van die angst en onzekerheid. Want, dat is geen reële angst. Dat weet jij zelf ook wel.

Herkenbaar? Krijg jij jezelf uit de bank en in actie? Laat het me even weten in de reacties hieronder.

Op jouw gezondheid,

Liefs Maartje