De famous chemo-booster lunch

Zoals ik vorige keer vertelde zou ik mijn famous chemo-booster lunch met je delen. Dit gerecht at ik als ik mijn chemo-dag weer had als lunch. In plaats van de droge witte sneetjes brood die het ziekenhuis serveerde. Ik wilde juist mijn lijf, die op deze zware dag heel hard aan het werk ging om al die chemo te ontvangen en te verwerken, de juiste voeding binnenkrijgen om mezelf net dat beetje extra energie te geven, die ik zo goed kon gebruiken.

En niet alleen het eten ervan, maar bij het bereiden en het zien van al die gezonde ingrediënten gaf mij dat al zo’n goed gevoel, dat ik goed bezig was. Daar kreeg ik al een beetje energie van.

Dat gevoel dat je kent bij het zien van iets lekkers. Dan proef je de smaak al, maar heb je nog niets in je mond gestopt. Dat idee.

Met het eten van deze gezonde lunch krijg je heel wat vitamines, mineralen, omega’s, anti-oxidanten en spoorelementen binnen. Dus ik zou zeggen, geniet van het bereiden en het opeten van je lunch. En oja, ik of mijn vriend maakte de lunch altijd een dag van tevoren en zette 2 bakjes klaar in de koelkast. Zo ging 1 bakje mee op de chemo-dag en liet mijn visite (vriend, moeder, schoonmoeder) het bakje even opwarmen in de keuken van het ziekenhuis. Het andere bakje was mijn lunch voor dag 2.

Wat heb je nodig voor 2 flinke maaltijden?

– 100 gram zilvervliesrijst
– 1 grote of 2 kleine uien
– 3 cm verse gemberwortel
– 2 cm verse kurkumawortel
– 1 of 2 tomaten, wat je lekker vind
– olie om in te bakken (liefst kokos- rijst of arachideolie)
– 1 eetlepel (zelfgemaakte) milde curry pasta
– 300 gram kikkererwten
– 150 ml kokosmelk
– 225 gram verse zalmfilet
– 300 gram wilde spinazie
– 1 limoen
– je kan er nog wat kruiden en specerijen aan toevoegen als je wil (koriander, paprika, komijn, fenegriek, venkel, kaneel, chili, tamarinde, knoflook)

En nu aan de slag:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de uien klein. Schil de gember en kurkuma en snijd fijn. Snijd de tomaten klein. Verhit de olie in een wok en fruit de ui, gember, kurkuma en currypasta 3 min. op laag vuur.

Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Voeg de kokosmelk, kikkererwten en tomatenblokjes toe aan de curry en breng al roerend aan de kook. Laat 5 min. op laag vuur koken.

Snijd ondertussen de zalm in blokjes van 2 cm. Voeg de zalm en spinazie toe aan de curry en schep voorzichtig om tot de spinazie geslonken is en de zalm gaar. Knijp als laatste al het sap van de limoen uit even roeren en klaar ben je. Dan nog even je bakjes klaarzetten 😉

Ik wens je heel veel energie toe op je chemo-dag. En daarna.

Op jouw gezondheid.

Maartje